Povijest

Sa svih strana svijeta

Ozelenjavanje krovova ima svoju dugu povijest koja seže do starih civilizacija Rimskog carstva, pa i dalje. Semiramidini viseći vrtovi najpoznatiji je primjer zelenila koje se sa svog prirodnog staništa vinulo u visine. Zaboravljeni u srednjem vijeku, kao uostalom i mnoga druga dostignuća naprednijih starih civilizacija, i zeleni vrtovi se ponovno pojavljuju u vrijeme renesanse na vilama plemstva. No nije uvijek luksuz povod za razmišljanje o zelenilu na krovu.

Klimatske prilike hladnog i vlažnog sjevera Europe i prikladan biljni material tog podneblja rezultirali su pokrovom travnim busenom (tzv. grassoden) koji se i danas može naci na pastirskim kolibama u Švedskoj i Norveškoj.

Novija povijest graditeljstva donosi ponovnu renesansu krovnih vrtova sa erom Bauhausa s početka prošlog stoljeća, u arhitekturi moderne, ali i kasnije u rekonstrukcijama ravnih krovova (masovne rekonstrukcije tzv. Holzcement Dacher u Njemačkoj 80 godina 20 st.) Ovaj "trend" se nastavio porastom interesa za zelene krovove i na novogradnjama iz raznih razloga, od estetskih i uporabnih, do komunalnih i ekoloških.
U tom smislu pojavila se potreba za sistematskim pristupom ovoj temi, kako bi se izvedbe racionalizirale, a ujedno pružile krajnjem korisniku zadovoljavajuću kvalitetu.
Njemački institut za istraživanja razvoja izgradnje okoliša (FLL - Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.) izdao je Smjernice za projektiranje, izvedbu i održavanje zelenih krovova.

Reference

Referentni radovi

Pogledajte naše referentne radove i uvjerite u zadovoljstvo naših klijenata

Sve reference

Kontakt

Imate projekt za nas?

Dugogodišnje iskustvo i stručni djelatnici osnova su na kojoj gradimo kvalitetu u svim područjima našeg rada.

Pošaljite upit

Hidrosan

Referentni radovi

Poduzeće Hidrosan gradnja d.o.o. bavi se izvođenjem svih vrsta radova na području hidroizolacija (ravni krov, temelji, podrumi, rezervoari, bazeni, lagune).

Posjeti Hidrosan