O Hidrogreen sustavu

Što je zeleni krov? Vrste zelenih krovova

HIDROGREEN ZELENI KROVOVI je sveobuhvatno rješenje za zelene krovove. Napredak tehnologije s jedne je strane ubrzao izgradnju, ali s druge nam je strane otvorio nove mogućnosti ozelenjavanja površina prethodno oduzetih prirodi izgradnjom.

Sustav HIDROGREEN razvili smo na temelju našeg višegodišnjeg iskustva i slijedeći upute njemačkog FLL-a (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V. vodeća je njemačka i svjetska udruga za stvaranje i primjenu potrebnih standarda za zelene krovove). Time smo popunili prazninu u području planiranja, projektiranja i izgradnje zelenih krovova, te ponudili sustav sa svim potrebnim detaljima, uputama i materijalom. Izborom kvalitetnih komponenti omogućili smo stvaranje dobre podloge za rast biljaka u specifičnim uvjetima na krovu.

U svijetu uobičajena je podjela u odnosu na zahtjevnost slojeva i projektiranog biljnog sloja, a isto tako i prema zahtjevnosti održavanja, te smo na taj način i mi napravili podjelu na ekstenzivni (nisko zahtjevni) i intenzivni (zahtjevni) zeleni krov.

Na taj smo način i mi napravili osnovnu podjelu na ekstenzivni (nisko zahtjevni) i intenzivni (zahtjevni) zeleni krov.

Ekstenzivni krov predstavlja jednostavno, tehničko rješenje, uz ograničene mogućnosti korištenja same krovne površine, a za uzvrat nudi nižu cijenu i postavlja minimalne zahtjeve za održavanjem. Zadržava sve tehničke prednosti zelenih krovova u veličinama ovisnim o vrsti odabranog sustava, ali su ograničene mogućnosti izbora biljnog sloja. Kao nasad koriste se otporne, samorazmnožavajuće biljke kao što su sedumi, različite trave i trajnice, ovisno o debljini sloja vegetacijskog supstrata koja se kreće od 5 do 15 cm.

Intenzivni krov, uz sve tehničke prednosti, pruža i široke mogućnosti korištenja krovne površine i sadnje biljaka najrazličitijih vrsta i veličina. Kako intenzivni zeleni krovovi predstavljaju krovne vrtove u pravom smislu riječi, s njegovanim travnjacima, cvjetnjacima, grmljem ili drvećem, potrebno je i intenzivno održavanje, od redovite košnje i zalijevanja do sadnje, prihranjivanja i ostalih radova primjerenih odabranom bilju. Debljine supstrata kreću se od 15 do 70 i više cm.

Za obje vrste osnovne su komponente porozni agregat kontroliranog mineralnog sastava (različite separacije čiste lave, kvarca, pečene i sirove gline s dodacima treseta i organskog hranjiva), te posebne vrste drenažno-akumulacijskih kadica s pripadajućim filterskim folijama. Takav odabir materijala brine se za kvalitetni razvoj biljaka, osiguravajući zadržavanje potrebne vode ili njezinog dijela, uz istovremenu odvodnju viška vode. Glavne su značajke prilagođene našim klimatskim uvjetima, kako kontinentalnim, tako i mediteranskim .


Ako razmišljate o izgradnji zelenog krova ili ste o tome već odlučili, javite nam se. Rado ćemo Vam pomoći u svim fazama, od izbora izvedbe zelenog krova, preko suradnje u projektiranju i izrade troškovnika, do isporuke materijala ili ugradnje.

O NAMA

Naša je osnovna djelatnost primjena zelenog krova u graditeljstvu. Zeleni krov (link na ZELENI KROVOVI) dio je prirode preseljen na krov nakon što je njegovo mjesto zauzela građevina i mnogi su razlozi za njegovu sve veću primjenu.

Razvoj vlastitog sustava zelenih krovova HIDROGREEN započeli smo još 2004. godine. Danas tvrtka ZELENI KROVOVI d.o.o. nastavlja s primjenom već dokazanih vlastitih izvedbi i razvojem najrazličitijih vrsta zelenih krovova, od najjednostavnijih ekstenzivnih, do zahtjevnih intenzivnih, uključujući i pravi krovni vrt s najširim mogućnostima kako ozelenjavanja tako i korištenja. Razvoj i primjena najkvalitetnijih materijala naše su trajno opredjeljenje. Obzirom na to da je riječ o sustavu razvijenom vlastitim znanjem, možemo ponuditi suradnju u svim fazama, od idejnog rješenja, preko izrade projekta s detaljima i troškovnika, do isporuke materijala i ugradnje.

U razvijenim je gospodarstvima svijeta zeleni krov prihvaćen kao kvalitetno rješenje u svrhu zaštite okoliša i samog objekta, uštede energije, estetskih doprinosa i povoljnih zdravstvenih utjecaja, pa je u nekim zemljama postao i dijelom građevinske legislative. Zbog sve većih površina oduzetih prirodi  u svrhu  nekog građevinskog  zahvata, sve je veća i potreba za vraćanjem prirodi bar dijela zelenila na taj način oduzetog.

Uz program zelenih krovova, u prodaji nudimo i gotove komponente za hidroizolacije, proizvode renomiranog talijanskog proizvođača  IMPERTEK S.r.l. , specijaliziranog  za izradu svih vrsta elemenata (slivnici, odzračnici, kišne rešetke, nosači gromobrana i drugo) za hidroizolacije od najrazličitijih materijala (PVC, TPE, TPO, ECB, IMPERBIT, EPDM). Surađujemo s hidroizolaterskim poduzećima iz cijele Hrvatske.

SURADNJA

Nudimo sve oblike suradnje kod izgradnje zelenog krova, od pripreme idejnog rješenja i izrade projekta sa svim potrebnim detaljima i troškovnicima, preko pripreme i isporuke materijala, do mogućnosti monitoringa kod ugradnje, te davanja svih potrebnih uputa za ugradnju i održavanje.

Za ugradnju, kao i za odabir biljnog materijala i sadnju odnosno sijanje te navodnjavanje i ev. održavanje, možemo Vas uputiti na tvrtke s koji ma smo do sada surađivali na različitim projektima ozelenjavanja krovova. Riječ je o renomiranim tvrtkama za hidroizolacije i hortikulturu.

 

INVESTITORI

Zeleni krov nudi niz prednosti za investitore, kao što su zaštita hidroizolacije i produljenje vijeka trajanja do 100 %, doprinos toplinskoj izolaciji (kroz cijelu godinu, a naročito u ljetnim mjesecima), smanjeno i usporeno otjecanje oborinskih voda (manje opterećenje za odvodnju), estetski efekt i doprinos zaštiti okoliša. Na ovim stranicama ili u razgovoru s našim projektantima, investitori mogu pronaći podatke za izbor optimalnog rješenja ovisno o željama za kasnije korištenje i održavanje. Vrlo je bitno naglasiti mogućnost uštede na ugradnji betona za pad za OSNOVNE IZVEDBE, te uštedu na pričvršćenju hidroizolacijske membrane, odnosno opterećenju.

 

ARHITEKTI I PROJEKTANTI

Nudimo niz podataka vezanih za projektiranje zelenog krova, od osnovnih podataka o težinama i visinama, preko crteža različitih detalja, do troškovnika i planskih cijena. Također nudimo pomoć i kod projektiranja hidroizolacije. Obratiti pažnju na mogućnost ugradnje hidroizolacije bez pada, u ovisnosti o izvedbi zelenog krova, te o vrsti hidroizolacijske membrane. U svijetu postoje veoma zahtjevna rješenja i postižu se izuzetni rezultati, kako u estetskom, tako i u funkcionalnom smislu.

 

PROJEKTANTI HORTIKULTURE

Projektantima hortikulture nudimo izbor optimalnog rješenja (potrebna visina i kvaliteta supstrata) ovisno o željenoj hortikulturi, odnosno popis biljaka koje se mogu preporučiti za pojedinu izvedbu zelenog krova.

IZVOĐAČI

Izvođačima radova nudimo isporuku materijala (rasuto, ili supstrat pakiran u big bagove, odnosno 30 l vreće) u dogovorenim rokovima i trajnoj kvaliteti, sve potrebne upute za ugradnju sa odgovarajućim crtežima, te monitoring kod izvođenja radova. Napomena: odgovarajućim izborom hidroizolacijske membrane i zelenog krova može se izbjeći ugradnja betona za pad.

 

Osnovne izvedbe Pogledajte prednosti Hidrogreen sustava

Reference

Referentni radovi

Pogledajte naše referentne radove i uvjerite u zadovoljstvo naših klijenata

Sve reference

Kontakt

Imate projekt za nas?

Dugogodišnje iskustvo i stručni djelatnici osnova su na kojoj gradimo kvalitetu u svim područjima našeg rada.

Pošaljite upit

Hidrosan

Referentni radovi

Poduzeće Hidrosan gradnja d.o.o. bavi se izvođenjem svih vrsta radova na području hidroizolacija (ravni krov, temelji, podrumi, rezervoari, bazeni, lagune).

Posjeti Hidrosan