ODRŽAVANJE

Osnovna podjela zelenih krovova temeljena je na zahtjevnosti slojeva i projektiranog bilja, te odgovarajućem načinu održavanja. Dva su osnovna načina održavanja - minimalno (ekstenzivni) i zahtjevno (intenzivni).

Minimalno održavanje primjenjuje se kod tzv. ekstenzivnih zelenih krovova, gdje podrazumijeva za:

 • ET SEDUM, ET SEDUM

  • odstranjivanje korova - uobičajeno jednom do dva puta godišnje (u proljeće ili proljeće/jesen), odnosno prema potrebi, ukoliko postoji veća opasnost od zakorjenjivanja neželjenih biljaka (utjecaj okoliša; bolja pokrivenost tla sedumima smanjuje mogućnost zakorjrnjivanja stranih biljaka).
  • dohranjivanje gnojivom sa sporim otpuštanjem hranjive tvari jednom godišnje u proljeće ( ožujak/ travanj), cca 15-20 g/m2. U godini sadnje i slijedeću godinu gnojidba nije potrebna, supstrat sadrži dovoljnu količinu hranjivih tvari.
  • o zalijevanje kroz godinu u pravilu nije potrebno, biljke preživljavaju i sušna razdoblja zahvaljujući drenažno akumulacijskim kadicama, te posebnom supstratu HIDROSOIL E koji može pohraniti do 40 vol. % vode. Samo u slučaju izuzetne suše (npr. za razdoblje duže od 3 do 4 tjedna bez kiše, odnosno manje od 20 l/m2 oborina) potrebno je biljke obilno zaliti, uz napomenu da su sadnice u prvoj godini nešto osjetljivije, te je potrebno na sušu ranije reagirati. Također, u sušnom periodu sedumi poprimaju slabiji izgled i sporije se razvijaju, te ukoliko želimo svježiji izgled biljaka i brži razvoj, potrebno je dodatno zalijevanje. Zalijevati je najbolje rano ujutro ili navečer, a učinci su bolji ako se jednom zalije obilno nego više puta manjim količinama.
 • ET LIVADA, EP LIVADA

  • odstranjivanje korova- uobičajeno jednom do dva puta godišnje (u proljeće ili proljeće/jesen), odnosno prema potrebi, ukoliko zbog specifičnosti područja postoji velika opasnost od zakorjenjivanja neželjenih biljaka.
  • dohranjivanje gnojivom sa sporim otpuštanjem hranjive tvari jednom godišnje u proljeće ( ožujak/ travanj), cca 20-30 g/m2. U godini sadnje gnojidba nije potrebna, supstrat sadrži dovoljnu količinu hranjivih tvari.
  • zalijevanje kroz godinu u pravilu nije potrebno, biljke preživljavaju sušna razdoblja zahvaljujući drenažno akumulacijskim kadicama, te posebnom supstratu HIDROSOIL E koji može pohraniti do 40 vol. % vode. Samo u slučaju izuzetne suše(npr. za razdoblje duže od 20 dana bez kiše, odnosno manje od 20 l/m2 oborina) potrebno je obilno zaliti, uz napomenu da je zelenilo u prvoj godini nešto osjetljivije, te je potrebno na sušu ranije reagirati. Također, u sušnom periodu zelenilo poprima slabiji izgled i sporije se razvija, te ukoliko želimo svježiji izgled biljaka i brži razvoj, potrebno je dodatno zalijevanje. Zalijevati je najbolje rano ujutro ili navečer, a učinci su bolji ako se jednom zalije obilno nego više puta manjim količinama.
  • košnja 0 ili 1 puta godišnje, ovisi o razvoju zelenila i željenom izgledu, ne smije se obavljati u vrijeme pune vegetacije, već nakon cvatnje (jesen). Kosi se na visinu cca 8 cm, a poželjno je nekoliko dana ostaviti otkos na krovu uz povremeno preokretanje (kako bi se sačuvalo sjeme bilja), te nakon toga otkos odstraniti.

Zahtjevno održavanje odnosi se na intenzivne zelene krovove kao što su:

 • IP TRAVNJAK, IP VRT

  • za travnjake je nužno održavanje kao i za svaki drugi travnjak, što podrazumjeva redovnu košnju, dosijavanje prema potrebi, zalijevanje odnosno navodnjavanje, te dohranjivanje. Kada je riječ o vrtu, potrebno je održavanje u skladu sa vrstama biljaka koje krovni vrt prekrivaju. Najčešće su to košnja, plijevljenje, sadnja, zalijevanje, orezivanje itd. Važno je naglasiti da je količina vode potrebne za zalijevanje manja zahvaljujući drenažno akumulacijskim kadicama, te posebnom supstratu HIDROSOIL I koji može pohraniti do 50 vol. % vode.